Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Πουλάκια γλυκό από το Ασφενδιού της Κω Χρύσα Φραγκούλη



Ετικέτα: ΓΛΥΚΑ
http://trikcoon.blogspot.gr/2017/02/blog-post_18.html

✿⊱Στην πιο όμορφη, φιλόξενη, καλοσυνάτη Ασφενδιανή μάνα!!!! Μου λείπεις… ✿⊱

Για να θυμούνται οι μεγάλοι, να μαθαίνουν οι νεώτεροι κι εμείς οι μεσήλικες να προλάβουμε να τ’ απολαύσουμε πριν στήσουν χορό τα τριγλυκερίδια……

ΥΛΙΚΑ για την ζύμη

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
Χυμό από ένα μέτριο λεμόνι (ή 2 κουταλιές σούπας ξύδι)
1 πρέζα αλάτι
Νερό όσο σηκώσει για να γίνει μια ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Νισεστέ η κορν φλάουρ για το άνοιγμα του φύλλου.
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

ΥΛΙΚΑ για την γέμιση

1/2 κιλό αμύγδαλο αλεσμένο
1/4 κ. γ. (κουταλάκι γλυκού) μαστίχα τριμμένη
1/4 κ. γ.  κακουλέ τριμμένο (κάρδαμο). Κρατάμε  την εξωτερική φλούδα για το σιρόπι
1/4 κ. γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κ. γ. γαρύφαλλο τριμμένο
Λίγο από το σιρόπι για να ενωθεί το αμύγδαλο

ΥΛΙΚΑ για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη
600 ml νερό
1/2 λεμόνι
1κ.σ.μέλι
1 κλωναράκι κανέλας
Τα φλούδια απ’ τον κακουλέ
Μερικά γαρύφαλλα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Για την γέμιση περνάμε από το μπλέντερ το αμύγδαλο αφού προηγουμένως το έχουμε ξεφλουδίσει.
Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Για το σιρόπι βράζουμε όλα τα υλικά 10-15’ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την ζύμη ανακατεύουμε το αλεύρι  με τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και  να  μην κολλάει στα χέρια. Αναλόγως προσθέτουμε νερό η αλεύρι.
Ανοίγουμε φύλλο λεπτό στην μηχανή η στο χέρι βάζοντας πάντα νισεστέ.
Κόβουμε μακρόστενα κομμάτια για το κάτω μέρος και μικρότερα για το πάνω.

Στο κάτω μέρος βάζουμε στη μέση, μια με μιάμιση κουταλιά του γλυκού γέμιση.

Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και διπλώνουμε  τις δύο μακρόστενες πλευρές του.


Πιέζουμε τις δύο άκρες του, την μια την σηκώνουμε στρίβοντας την λίγο και φτιάχνουμε τον λαιμό και τον πιέζουμε να στηριχτεί όρθιος.




Βάζουμε 2 μικρά γαρύφαλλα δεξιά και αριστερά και φτιάχνουμε τα μάτια.

Ψαλιδίζουμε λίγο την μύτη να φαίνεται το στόμα ανοιχτό.

Την άλλη άκρη την ψαλιδίζουμε στην μέση για να φτιάξουμε την ουρά και τις δυο πλευρές πάλι στη μέση για να φαίνονται σαν φτερά.





Tα ψήνουμε σε κατσαρόλα σε καυτό σπορέλαιο  έως ότου ροδίσουν.

Τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για ν’ απορροφηθεί λίγο το λάδι.
Τα σιροπιάζουμε και τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα.
Αν θέλουμε να τα διακοσμήσουμε για κάποιο τραπέζι  φτιάχνουμε  φωλιές από φύλλο κανταϊφιού με τις ειδικές κουτάλες που σας δείχνω .

Τις ψήνουμε σε καυτό σπορέλαιο όπως και τα πουλάκια.


Γλυκό παραδοσιακό της ΚΩ που το έφτιαχναν οι μανάδες μας σε γιορτές, γάμους, βαφτίσια.
Πιο δύσκολο να το περιγράψεις από το να το φτιάξεις!!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!!

Με αγάπη Χρύσα

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.