Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΥΣΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ

Ετικέτα: ΓΛΥΚΑ

http://trikcoon.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html
Φανουρόπιτα νηστίσιμη με κόντιτα.

Η φανουρόπιτα γίνεται προς τιμήν του Αγίου και το τάξιμό της είναι για να μας φανερώσει κάποιο αντικείμενο που έχει χαθεί, ή να εισακουστεί η προσευχή μας για υγεία, ευημερία, εργασία και για ότι άλλη χάρη του ζητήσουμε.

Ο Άγιος Φανούριος είναι πολιούχος της Ρόδου όπου και βρέθηκε η εικόνα του.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 27 Αυγούστου.

Η φανουρόπιτα γίνεται προς τιμήν του Αγίου και το τάξιμό της είναι για να μας φανερώσει κάποιο αντικείμενο που έχει χαθεί, ή να εισακουστεί η προσευχή μας για υγεία ευημερία εργασία και για ότι άλλη χάρη του ζητήσουμε.

Είναι  νηστίσιμη, φτιάχνεται με 7 ή 9 υλικά  και  πρέπει να μοιραστεί σε τουλάχιστον 7 άτομα και να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου .

Ο Θεός να συγχωρήσει λοιπόν την μητέρα του Αγίου Φανουρίου και όχι μόνο.

Ο  Θεός ας συγχωρήσει κι εμάς και ‘σένα και μένα και το άκαμπτο της υπερηφάνειας της αλαζονείας και της μισαλλοδοξίας μας.

Ο Θεός ας συγχωρήσει κάθε μάνα και κάθε πατέρα που αμαρτάνουν έναντι των παιδιών τους και για τα παιδιά τους.

Ας ανάψουμε λοιπόν την λαμπάδα στον Άγιο ας πούμε την παρακάτω ευχή φτιάχνοντας την φανουρόπιτα μας και ας προσευχηθούμε ν’ αλλάξει και να καθαρίσει τον άνομο υλιστικό κόσμο μας.

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.

Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν.

Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν
τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου
νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων.

Αμήν.


Χρύσα Φραγκούλη